A Játszótérland egy EU-s szabványoknak megfelelő játszótéri játékokat gyártó és forgalmazó cég, akik amellett, hogy elkészítik ezeket a különleges játszótereket, egyedi tervezést és kivitelezést is biztosítanak a megrendelőik számára.

A modern játszótéri eszközök különlegessége az, hogy nem csak a szórakoztatást tűzik ki célul, hanem a tanító szándék, a készségfejlesztés is megvan bennük. Bár az is tény, hogy a hagyományos játszótéri eszközök sem csak a szórakoztatást nyújtják – csak kevésbé evidens, hogy mondjuk egy csúszda mitől készségfejlesztő, mint mondjuk egy memóriajáték vagy egy kültéri hangszer stb.

Az egyértelműség kedvéért összeszedtünk pár dolgot, amiben a csúszda eszköze fejleszti a gyerekeket korosztályuknak megfelelő módon: elsődleges és talán legkézenfekvőbb a fizikai állóképesség fejlesztése. A fizikum minden lépcsőn való felkapaszkodás során fejlődik, ahogy akkor is, amikor a kapaszkodón húzzák fel magukat a gyerekek a csúszda tetejére. Azt kevesebben tudják, pedig tény, hogy a lecsúszás során is használják olyan izmaikat, melyeket amúgy sosem mozgatnának meg, mert nem kerülnek olyan testhelyzetbe máskor.

A kevésbé fizikai, hanem inkább társas, szociális készségek, amiket ez az eszköz fejleszt, azok a türelem, a figyelmesség, melyeknek fejlesztésére szintén szüksége van a gyerekeknek, ha biztonságosan akarják használni a csúszdát. Egymás és saját egészségét is veszélyeztetnék, ha nem figyelnének oda a sorbanállás során arra, hogy a másik gyerek hol tart a felmászásban, lecsúszásban. Ha nagyon hebrencskednek, türelmetlenkednek, ő maguk is leeshetnek a csúszdának tetejéről, ezért vigyázni kell, óvatosnak kell lenni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük