Gazdaság

Külhoni magyar projektek kormányzati támogatását jelentették be

Külhoni magyar közösségek megtartását, erősítését célzó projektek támogatásáról döntött keddi ülésén a magyar kormány több mint kétmilliárd forint értékben – jelentette be a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen rögtönzött sajtótájékoztatón csütörtökön Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke.

Az erdélyi beruházásokra 1,4 milliárd forint áll rendelkezésre, Felvidéken pedig a Martosi Szabadegyetem fejlesztését szolgáló kulturális projektet 50 millió forinttal támogatja a kormány – részletezte az államtitkár.
„Azokat a projekteket vettük elő, amelyek sürgősek, amelyeket el kell kezdeni a következő tanév szempontjából. Azon kívül olyan döntésekről van szó, felújításokról elsősorban, amelyeket még az idei évben meg lehet valósítani, vagy el lehet kezdeni. Ezért van az, hogy a júliusi ülésen döntött a kormány” – mutatott rá Potápi Árpád János.
Pásztor István elmondta: négy vajdasági projekt idén összesen 850 millió forintos támogatásban részesül.
„Ezek a nagy volumenű támogatások hosszú távra indítanak el, tartanak talpon elképzeléseket, amelyek a magyar közösség megmaradásához, megkapaszkodásához szükségesek” – hangsúlyozta a VMSZ elnöke.
Az ötmillió eurós költségvetésből felépült, októbertől beköltözhetővé váló Európa Kollégium több mint 400 Újvidéken tanuló vajdasági magyar fiatal számára biztosít otthont. A kollégium idei (négy hónapos) működtetésére 65 millió forintot fordít a magyar kormány, a továbbiakban pedig évente 200 millió forintot szán arra, hogy közösségi működtetésben tartsa a vajdasági magyar közösség egyik legnagyobb fejlesztését.
Százmillió forintos keretösszeggel megkezdődik a vajdasági tanya- és peremvárosi gondnoki rendszer felállítása és működtetése: öt-öt vajdasági önkormányzat területén 15 olyan gépjárműre van szükség, amivel a legfélreesőbb helyeken is a magányos idősek segítségére siethet a munkába álló 24 szociális gondozó.
Pásztor István elmondta: a nagybecskereki nővérek tulajdonába visszakerült zárdaépület megvásárlását és felújítását is támogatja a magyar kormány, hogy ott közösségi tér épülhessen ki a közép-bánáti régió részére. Az idei támogatás összege 150 millió forint, jövőre és 2017-ben pedig a projektben 300-300 milliós forrásigénnyel számolnak.
A Pannon Rádió és Televízió működéséhez szükséges eszközök biztosítására 60 millió forintot juttatnak.
A sajtótájékoztatón kiderült: Erdélyben főleg a magyar történelmi egyházak tulajdonában lévő ingatlanok felújítására, fejlesztésére ítélt meg támogatásokat a kormány: a legnagyobb összeget, több mint 940 millió forintot a kolozsvári református Bornemissza-Szilvássy ház felújítására szánták.
Támogatásban részesült továbbá a sződemeteri református kulturális központ kialakítása, a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Líceum tanműhelyének létrehozása, a kolozsvári Vallásszabadság Háza, illetve Unitárius Püspöki Ház felújítása, a kolozsvári Szent Mihály-templom felújítási tervdokumentációjának elkészítése, a szatmárnémeti katolikus Hám János óvoda felújítása, illetve az Áldás Népesség Társaság inaktelki művelődési és oktatási központjának kialakítását célzó, három ütemben megvalósuló projektje. A Zöld Erdély egyesület a volt lövétei Római Katolikus Népfőiskolának otthont adó ingatlan újjáépítésére kap jelentősebb összeget.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük