Úton

Hiányszakma lett a szakács! – Vészhelyzet a Balatonnál

receptkepGyakorlatilag vészhelyzet volt a Balatonnál a nyár folyamán. De most nem az alacsony vízszint, vagy a algás víz okozta a problémát, hanem a munkaerőhiány. A szakképzett cukrászok, szakácsok ugyanis tömegével mennek ki Ausztriába, ahol az itteni béreknek több mint dupláját is megkeresik.

Korábban volt egy egészséges egyensúly. Magyarország nyáron, míg Ausztria, télen a síszezonban fogadta a több turistát, ám az utóbbi években Ausztria már nyáron is egyre nagyobb turistatömeget vonz, éppen emiatt a magyar szakácsok már nyáron is kint dolgoznak.

Míg Ausztriában egy szakács átlagfizetése 500-600 ezer forint, addig Magyarországon ennek fele. A jobb szakácsok ennek többszörösét is megkereshetik odakint. A problémát az okozza, hogy az ételek alapanyag és előállítási árai nagyjából azonosak, kint, mint itthon. Spórolni a béreken lehet, és kell is, mert a hazai közönség a relatíve olcsó éttermi árakhoz van hozzászokva. A béremelés éppen ezért nagyon nehezen kivitelezhető.

Már takarító sincs?

De nem csak a szakács és cukrász a hiányszakma ma az ország nyugati felében, hanem lassan a takarítószemélyzet is. Több szállodavezető panaszkodott, hogy nettó 100 ezer forintért már nem kapnak takarítószemélyzetet sem, ők is inkább Ausztriában dolgoznak. Sokuk szerint a közmunka is vetélytársa az olcsóbb munkaerőnek. Az elvándorlás egyelőre a Zala, Vas, és Győr-Sopron megyét sújtja, de már a Balatonon is erősen megjelent a szívóhatás. Keleten még csak a kimagasló munkaerő szivárgása indult el.

A helyzet javítására a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdek-képviseleti Szövetsége akciótervet dolgozott ki, melynek lényege az új munkaerő kiképzése, és a munka biztosítása –itthon, de akár külföldön is.

Online receptek kontra éttermek

A szakképzett munkaerő elvándorlása mellett nagy kérdés az is, hogy az online receptes oldalak vajon hogyan hatnak az éttermek forgalmára? Ha már minden recept elérhető online, vajon betérünk-e a vendéglőkbe? Egyesek szerint a gasztrokultúra online térhódítása a fizikai éttermek iránti érdeklődést is növeli, míg mások szerint a táplálkozás virtualizálódásával a konkrét helyen lévő éttermek csillaga is lehanyatlóban van. Szakemberek szerint a minőség felé történő elmozdulás lehet az ellenszere az online receptes oldalaknak. Mert a szakácskönyvtől még senki nem lesz profi szakács.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük