Aki abban a szerencsés helyzetben van, hogy önálló családi házban lakik, vagy legalábbis rendelkezik bármilyen kertkapcsolattal, bizonyára szembesült már a megfelelő árnyékolás szükségességével, hogy a nyári időszak alkalmával is biztonságban tölthesse kint az idejének (ideális esetben) legkellemesebb részét. A szabadban lenni mindig öröm, a friss levegő érzete és az üde, ezernyi színben pompázó természet látványa semmivel sem összehasonlítható szabadság érzetét nyújtja.

Azonban megfelelő mennyiségű terebélyes fa hiányában el kell gondolkodnunk az árnyékos részek kialakításán telkünkön, hogy több napszakban, vagy akár egész nap élvezhessük a szabadtéri idillt.

Kültéri árnyékolás biztosítására több lehetőség közül választhatunk. Akinek a pénztárcája engedi, kialakíthat egy fedett teraszt vagy pagodát, ami igény szerint lefedhető a háztetőnkkel megegyező burkolattal (ebben az esetben érjük el a legnagyobb fokú árnyékoló hatást, viszont igény esetén a teljes fedésünket bizonyos részeken bevilágítókkal is kombinálhatjuk), de az üveg vagy polikarbonát is ideális fedőanyag lehet.

Egyre bővebb kínálat érhető el a polikarbonát lapok piacán, mellyel az árnyékolás fokát tetszés szerint variálhatjuk. Vannak szinte teljesen víztiszta verziók, amelyek épphogy szűrik a fényt, de kaphatóak már egészen sötét, úgynevezett „szolár kontroll”, vagyis napfényszűrő funkciót betöltő polikarbonát lemezek is, különböző vastagságban és tömörségben.

Olcsóbb, mobilabb és gyorsabb megoldást kínál árnyékolásra a napvitorlák telepítése, amihez magán a kifeszített anyagon kívül fix rögzítőpontokra van szükség, ami lehet meglévő épületrészbe integráltan, de külön erre a célra felállított és bebetonozott oszlopra kihelyezve is. Itt is különböző színekből és mértani formákból válogathatunk az ízlésünknek megfelelően, és a napvitorlák kihelyezésével nagyon modern, hangulatos és főleg praktikus, jól kihasználható tereket alakíthatunk ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük